Museumschip Hudson

Home     De Hudson    Tentoonstelling    Uit het archief    Media   Algemene informatie  Sponsorpagina  Facebook  Twitter

PERSBERICHT

 

‘Helden tegen wil en dank’

De tentoonstelling laat het verhaal van de Nederlandse sleepvaart in oorlogstijd zien, maar zet dat ook in perspectief met de vaderlandse koopvaardij in die tijd. Bovendien is in de nieuwe tentoonstelling ook de periode voorafgaand aan de oorlog opgenomen.

Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de Hudson in dienst van de geallieerden (Royal Navy, London rescue tug section) samen met haar bemanning tal van opmerkelijke prestaties geleverd. Zij werd onder meer ingezet tijdens de invasie op D-Day en de Hudson heeft caissons gesleept, bestemd voor kunstmatige havens voor landingen naar Normandië. Ook werden talloze berging- en reddingsoperaties uitgevoerd.

De ‘helden tegen wil en dank’ van de Hudson waren van 1939 tot 1945 ruim 66 maanden van huis. De expositie aan boord van deze zeesleper staat dan ook in het teken van de Tweede Wereldoorlog, de meest kenmerkende periode die de Hudson heeft doorgemaakt. De tentoonstelling bevindt zich grotendeels in de machinekamer van het schip, dat tot 1963 heeft gevaren en daarna tot 1988 als drijvende ijsfabriek heeft gediend.

De expositie, financieel mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., is vormgegeven met moderne materialen, die een nautische uitstraling hebben. Metalen frames met bedrukt zeildoek gecombineerd met moderne flatscreens geven de bezoeker van de tentoonstelling een goed beeld, maar geven ook de beleving mee. Op de Hudson kan ieder het leven aan boord van een zeesleepboot ervaren in de dertiger en veertiger jaren, van de bemanningsverblijven tot de prachtig gerestaureerde stuurhut.

De Hudson maakt deel uit van de Stichting Sleepboothaven Maassluis. Dit samenwerkingsverband van de museumpartners Elbe, Furie en Nationaal Sleepvaart Museum bewaart de geschiedenis van de zeesleepvaart, die haar bakermat heeft in de haven van Maassluis.

De Hudson ligt afgemeerd in de prachtige havenkom van Maassluis, samen met de Furie naast het sleepvaartmuseum.

Roger van der Kraan.

 

      

 

Disclaimer

De informatie op www.museumschiphudson.com is met grote zorg samengesteld. De ervaring heeft echter geleerd dat het ondanks de betrachte zorgvuldigheid kan voorkomen dat de informatie op deze website verouderd is of onjuistheden bevat. De "Stichting Help de Hudson" aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door het gebruik van de informatie op deze website.       

Contact: i

W. van der Linde

iinfo@museumschiphudson.com