Museumschip Hudson

Home     De Hudson    Tentoonstelling    Uit het archief    Media   Algemene informatie  Sponsorpagina 

Museumschip Hudson

 

Het museumschip Hudson is een oude dame met een zeeslepend  verhaal. Het is de enige zeesleper die gebouwd is vóór de Tweede Wereldoorlog en die de sloop heeft overleefd. Gebouwd in 1939 was zij voor die tijd een grote vooruitgang van stoom naar dieselmotoren, solide, functioneel en uitermate modern. Bij het uitbreken van de oorlog in 1940 was de Hudson juist onderweg met een sleepopdracht naar Dakar in Afrika. Er was geen weg terug en in handen vallen van de bezetter  was geen optie. Vanaf dat moment is er geschiedenis geschreven door en over de Hudson en de zeesleepvaart in het bijzonder.
In de voormalige bunkerruimtes en machinekamer van de Hudson is sinds 2003 een tentoonstelling over de zeesleepvaart in oorlogstijd ingericht. Voordat deze tentoonstelling kon worden gerealiseerd moest  de Hudson nog 2 keer worden gered van de sloop. De eerste keer was in 1963. De vooruitgang in techniek was de oorzaak dat rederij  L. Smit & Co,s  Internationale  Sleepdienst haar van de vloot afvoerde en verkocht voor de sloop. De Hudson werd wel verkocht, maar niet geheel gesloopt, doch omgebouwd tot ijsfabriek voor de visserij. Na 25 jaar dienst kwam de Hudson weer in aanmerking voor de sloop. Dit bericht kwam de heer P. de Nijs, werkzaam bij L. Smit & Co,s  Internationale Sleepdienst, ter ore. Hij kwam direct in actie om de historische waarde van deze zeesleper te behouden.  Er werd een stichting “Help de Hudson” opgericht en er werden acties ondernomen om de benodigde gelden voor de aankoop en restauratie te realiseren. Na vele jaren arbeid door vrijwilligers is de Hudson weer zoveel mogelijk terug gebracht in authentieke staat. De zeesleper Hudson geeft nu een goede indruk hoe de bemanning aan boord  leefde en werkte.

 

      

 

Disclaimer

De informatie op www.museumschiphudson.com is met grote zorg samengesteld. De ervaring heeft echter geleerd dat het ondanks de betrachte zorgvuldigheid kan voorkomen dat de informatie op deze website verouderd is of onjuistheden bevat. De "Stichting Help de Hudson" aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door het gebruik van de informatie op deze website.       

Contact: i

W. van der Linde

iinfo@museumschiphudson.com