Museumschip Hudson

Home     De Hudson    Tentoonstelling    Uit het archief    Media   Algemene informatie  Sponsorpagina  Facebook  Twitter

STICHTING ”HELP DE HUDSON”  25 JAAR

 

In 1938 bestelde de N.V. Internationale Sleepdienst Mij. (één van de  firmanten van L. Smit & Co’s Internationale Sleepdienst) een tweede motorzeesleper bij de Machinefabriek een Scheepswerf van P. Smit Jr. N.V.

Zowel de nog op stapel staande zeesleper Thames, als de nieuwe aanbestede zeesleper HUDSON werden ingebracht in L. Smit & Co’s Internationale Sleepdienst N.V..

Op 15 april 1938 had de werf een offerte uitgebracht om de HUDSON onder bouwnummer 522 te leveren voor de prijs van fl. 295.000,--.

Na haar proefvaart op 5 juli 1939 kon de HUDSON het in haar geïnvesteerde geld terug verdienen voor de eigenaren.

De motorzeesleper HUDSON is bijna 25 jaar in actieve dienst geweest.

De langste zeereis was in de periode 1940-1945 waar de HUDSON vele moeilijke sleepopdrachten heeft uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel tijdens deze periode waren de sleep activiteiten na de landingen in Normandië.

In 1964 zou de Hudson worden gesloopt maar werd op de valreep gered.

De Hudson werd omgebouwd om als een schilferijsfabriek te fungeren.

De Hudson bleek een sterk schip, want ze hield het in deze functie ook nog 25 jaar uit. In 1989 dreigde voor de Hudson een 2e sloop, maar nu definitief. De dagen van de laatste vooroorlogse motorsleepboot waren geteld, ware het niet dat het doortastende optreden van de heer P.S. de Nijs en enkele enthousiastelingen dit op het allerlaatste moment wisten te voorkomen.

Na 75 jaar ligt de HUDSON rustig in haar vertrouwde thuishaven Maassluis.

Op 19 december 1989 werd bij notariële akte de "Stichting Help de Hudson" opgericht en ingeschreven in het handelsregister voor de Kamer van Koophandel in Rotterdam onder nummer 41131461.

Aan de hand van oude bouwtekeningen werd begonnen aan de restauratie van het schip. De restauratieperiode duurde 14 jaar. Een karwei dat haar bekroning kreeg in een feestelijke opening op 29 januari 2003 van het museumschip HUDSON.

De opening werd gedaan door Ben Vree voormalig CEO van Smit Internationale.

De stichting levert een duidelijke bijdrage aan het behoud van een industrieel erfgoed.

Aan boord krijg je een goed beeld hoe er vroeger aan boord geleefd en gewerkt werd. In de voormalige machinekamer is de tentoonstelling “Helden tegen wil en dank” ingericht.

De zeesleper HUDSON is een monument, een belangrijk erfgoed, dat de roemruchte geschiedenis van de Nederlandse zeesleepvaart met ere in stand houdt. Zij is niet meer weg te denken uit de historische haven en binnenstad.

Met alle historische schepen en in samenwerking met de Stichting Sleepboothaven Maassluis kan het in de toekomst een belangrijke impuls geven aan de Citymarketing van de Sleepboothaven Maassluis.

Voor een zeesleper van ruim75 jaar een prachtige voortzetting van haar roemruchte verleden

 

Disclaimer

De informatie op www.museumschiphudson.com is met grote zorg samengesteld. De ervaring heeft echter geleerd dat het ondanks de betrachte zorgvuldigheid kan voorkomen dat de informatie op deze website verouderd is of onjuistheden bevat. De "Stichting Help de Hudson" aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door het gebruik van de informatie op deze website.       

Contact: i

W. van der Linde

iinfo@museumschiphudson.com