../Algemeen/Algemeen.htm
        Museumschip Hudson

Home     De Hudson    Tentoonstelling    Uit het archief    Media   Algemene informatie  Sponsorpagina  Facebook  Twitter

Nieuwe motor

Stellendam 29 februari 2004 t/m 12 april 2004

Omdat er herstelwerkzaamheden aan het dek verricht moesten worden heeft De Hudson enige tijd in Stellendam op de werf gelegen. Bovendien staat er sinds het bezoek aan Stellendam in de machinekamer een motor. 
 

 

 

Motorenfabriek                  D. en Joh. Boot N.V.  Alphen aan den Rijn

Industrie              Type 4VD6A                       4-takt 4 cillinder         Vermogen 200 Pk Omw/min 330         Bouwjaar 1951    Afleverdatum 10-11-1951  Motornummer 3493

 

 


De Industrie 4VD6A past historisch gezien, goed in haar machinekamer. Een 5-cillinder Burmeister & Wain is helaas niet meer te vinden. De thans geplaatste 4- cilinder is dan ook een goede vervanging.

De "nieuwe" motor is in 1951 gebouwd bij Machinefabriek D. Boot te Alphen aan den Rijn en de prijs was destijds fl 70.319,00. De motor heeft tot begin 2003 gefunctioneerd in een kotter (ex Wiron, ex Offshore 1, ex IJM. 208, ex. Trip Tender) voor de pleziervisserij in Scheveningen. Omdat de kar te klein werd, werd de motor overbodig en werd in Stellendam op de wal gezet. De Stichting Help de Hudson werd in de gelegenheid gesteld deze motor voor het symbolische bedrag van 1 euro te kopen.
De toenmalige eigenaar was blij verrast dat zijn motor het hart zou gaan worden van een historisch schip als de Hudson en verleende dan ook alle medewerking.

Helaas zal de motor niet kunnen fungeren als voortstuwing van de Hudson. Wel kan u nu het inwendige van de motor zien omdat de carterdeksels vervangen zijn door plexiglas platen en binnenin verlichting is aangebracht. Door middel van elektromotor kan de machine tornen.

De Stichting Help de Hudson dankt iedereen die zich ingezet heeft om het schip een motor te kunnen geven.

 

      

 

Disclaimer

De informatie op www.museumschiphudson.com is met grote zorg samengesteld. De ervaring heeft echter geleerd dat het ondanks de betrachte zorgvuldigheid kan voorkomen dat de informatie op deze website verouderd is of onjuistheden bevat. De "Stichting Help de Hudson" aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door het gebruik van de informatie op deze website.       

Contact: i

W. van der Linde

iinfo@museumschiphudson.com