Museumschip Hudson

Home     De Hudson    Tentoonstelling    Uit het archief    Media   Algemene informatie  Sponsorpagina  Facebook  Twitter

Museumschip Hudson 70 jaar

 

Op zaterdag 4 juli was het 70 jaar geleden dat de Hudson haar officiŽle proeftocht maakte en in dienst werd gesteld voor de N.V. Internationale Sleepdienst.

De Hudson maakt na een ingrijpende restauratie al enkele jaren deel uit van de Stichting Sleepboothaven Maassluis, haar oorspronkelijke thuishaven. Wat velen niet weten, is dat aan boord van deze karakteristieke sleepboot een waar museum is gevestigd. Aan boord kruipt de bezoeker in de huid van de schepelingen die rond het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de wereld over gezwerfd hebben. Ruim vijf jaar lang bleef de Hudson weg, om pas na de oorlog weer terug te keren in Maassluis. Wereldberoemd zijn de belevenissen van de Maassluise kapitein Ben Weltevreden, waaronder het verslepen van een brandend munitieschip. Ook was de Hudson betrokken bij het plaatsen van caissons voor de landingen in NormandiŽ.

Een greep uit de geschiedenis van de Hudson

De N.V. Internationale Sleepdienst, een van de firmanten van L. Smit & Co.ís Internationale Sleepdienst, bestelde in 1938 een tweede motorsleepboot bij de Machinefabriek en Scheepswerf van P. Smit Jr. N.V. in Rotterdam. Op dezelfde werf stond toen de motorsleepboot Thames op stapel. Het bouwcontract werd op 04 mei 1938 ontvangen door de Internationale Sleepdienst N.V. De bouwsom zou 295.000 gulden bedragen met een bedrag aan eventuele extraís van 4250 gulden. De uiteindelijke bouwkosten zouden dus 299.250 gulden zijn.

De lengte van de Hudson zou 37,55 meter bedragen en haar breedte 7,40 meter. Het schip moest worden uitgerust met een tweetakt 5 cilinder dieselmotor van Burmeister & Wain type 535-VF-62 van 600 APK bij 180 omwentelingen per minuut, het zou daarmee een snelheid behalen van 11 mijl per uur.

Op 15 april 1939 werd het casco te water gelaten. De doopplechtigheid werd verricht door mejuffrouw A.L. van Beuningen. Op woensdag 05 juli 1939 vond de proeftocht plaats. Na de gebruikelijke toespraken werd het schip overgedragen aan L. Smit & Co.ís Internationale Sleepdienst en meerde de Hudson om 17.00 voor de eerste keer in haar thuishaven Maassluis af, om enkele dagen daarna te beginnen aan haar ďmaidentripĒ.

Op 15 juli 1939 vertrok de Hudson via Port Said naar Durban en via Kaapstad kwam zij op 05 december weer terug in haar thuishaven. Na nog een reisje naar Oran en vervolgens Malmo kwam het schip op 05 april 1940 wederom in Maassluis. Op 16 april 1940 vertrok de Hudson van Maassluis, kort daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Niemand kon vermoeden dat het een reis zou worden van 66 maanden.

Na een spannend ontsnappingsavontuur uit de haven van Dakar,dat in het begin van de oorlog onder gezag stond van de Vichy-Fransen, kon de Hudson ontkomen naar Freetown, waarna zij in dienst kwam van de Britse Ministry of Shipping. Evenals de andere beroemde slepers van Smit heeft de Hudson gedurende de oorlog de naam van Hollands Glorie hooggehouden en opmerkelijke prestaties verricht, waaronder:

Het bergen van het door de Royal Navy opgegeven slagschip Resolution.

De haven van Algiers voor een ramp behoed door het brandende munitieschip Fort Confidence met veel moeite en gevaar voor het leven van de bemanning de haven uit te slepen.

Het slepen van caissons bestemd voor de kunstmatige havens ten behoeve van de landingen in NormandiŽ.

Deelname als bergingssleepboot aan de landingen in NormandiŽ in juni 1944.

In het museale gedeelte van de Hudson worden deze zaken uitvoerig belicht. In 1963 dreigde de Hudson door sloop verloren te gaan, maar is vanaf die tijd tot 1989 drijvende schilferijsfabriek geweest voor de visserij met als ligplaats Stellendam.

In 1989 vond de oprichting plaats van de stichting Help de Hudson. Onder de bezielende leiding van oud-kapitein Piet de Nijs werd met een aantal vrijwilligers begonnen aan een gigantische klus. Het schip werd aan de hand van de originele bouwtekeningen teruggebouwd tot de vroegere bekende zeesleepboot, een karwei dat 14 jaar zou duren. In 2003 werd de Hudson geopend als museumschip, waarbij vooral de verrichtingen van de zeeslepers in de Tweede Wereldoorlog worden belicht. Maak kennis met het zeemansleven in de vorige eeuw. Dit stukje nostalgie is te bewonderen in de binnenhaven van Maassluis, naast het Nationaal Sleepvaartmuseum en de Furie

 

      

 

Disclaimer

De informatie op www.museumschiphudson.com is met grote zorg samengesteld. De ervaring heeft echter geleerd dat het ondanks de betrachte zorgvuldigheid kan voorkomen dat de informatie op deze website verouderd is of onjuistheden bevat. De "Stichting Help de Hudson" aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door het gebruik van de informatie op deze website.       

Contact: i

W. van der Linde

iinfo@museumschiphudson.com