Museumschip Hudson

Home     De Hudson    Tentoonstelling    Uit het archief    Media   Algemene informatie  Sponsorpagina  Facebook  Twitter

Het wegslepen van het munitieschip Fort Confidence uit de haven van Algiers in 1943

 

Nadat Algiers door de geallieerden was bezet, werd deze havenstad ingeschakeld als bevoorradingsplaats van de troepen. Toen er een konvooi munitieschepen in de haven lag te lossen, werd een van de schepen door een Duits vliegtuig aangevallen. Dit schip, de “Fort Confidence” dat met ettelijke duizenden tonnen springstof was geladen, vloog om 15.15 in brand. Een ontploffing zou de totale vernietiging van de juist in die tijd zo belangrijke havenstad hebben betekend.

De “Hudson” kreeg orders deze brandende bom ver buiten de haven te slepen, omdat het Canadese hospitaalschip “Lady Nelson” en het Amerikaanse troepenschip “AP.24” in de buurt lagen en ernstig gevaar liepen.
 

 

Binnen een half uur, te weten om 15,45 uur, was de “Hudson” ter plaatse en maakte vast aan het troepenschip “AP.24”. het schip werd daarna veilig naar de pier gesleept en kwam ten anker in Alger Anchorage.

 

De “Hudson” keerde terug naar de haven en maakte om 16.10 uur vast aan de “Lady Nelson”, en sleepte ook haar veilig naar de pier. Om 16.22 uur konden de trossen weer worden losgegooid.  

 

Kapitein Weltevreden kreeg opdracht ook de “Fort Confidence” – die van voor tot achter in de brand stond – naar buiten te slepen. Om 16.40 uur trok de “Hudson” de “Fort Confidence” van de wal en richting zee. Het lukte de “Hudson” uiteindelijk na veel tegenslag de brandende bom een aantal mijlen uit de haven van Algiers te slepen. Daar werd om 19.30 uur snel de sleeptros gekapt. De “Hudson” voer behoorlijk beschadig terug naar de haven, waar ze om 19.40 uur aankwam. Twintig minuten later vloog de “Fort Confidence” de lucht in.

Voor deze prestatie werd kapitein Weltervreden  benoemd tot “Honorary Member of the British Empire”.

 

Van links naar rechts kapitein B.C. Weltevreden, machinist J. de Vries en stuurman Bas Smit in de kapiteinshut van de "Hudson"

 

Bron:het boek
Kapitein B.C. Weltevreden

"Een meeslepend leven"

Willem Pop

 

 

      

 

Disclaimer

De informatie op www.museumschiphudson.com is met grote zorg samengesteld. De ervaring heeft echter geleerd dat het ondanks de betrachte zorgvuldigheid kan voorkomen dat de informatie op deze website verouderd is of onjuistheden bevat. De "Stichting Help de Hudson" aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door het gebruik van de informatie op deze website.       

Contact: i

W. van der Linde

iinfo@museumschiphudson.com