Museumschip Hudson

Home     De Hudson    Tentoonstelling    Uit het archief    Media   Algemene informatie  Sponsorpagina  Facebook  Twitter

Hudson

 

De Hudson is een bijzonder schip, het is namelijk de enige vooroorlogse zeesleper in Nederland. Alle zeeslepers van voor 1963 zijn gesloopt of verloren gegaan. De Zeesleper is gebouwd bij scheepswerf, P.Smit Jr. te Rotterdam. Bouwjaar 1939. Bouwnummer 522.

Het schip is gebouwd in opdracht van L.Smit & Co's Internationale Sleepdienst Maatschappij N.V. te Rotterdam.  De bij nieuwbouw geinstalleerde motor is een 1 x 5 Cilinder Burmeister & Wain (B&W) Smit. Vermogen 650 APK. = 478 kW. De Zeesleper is op 28-06-1939 te watergelaten en gedoopt in ''HUDSON''.

1940, Tijdens de tweede wereldoorlog in dienst van de Geallieerde (Royal Navy, London rescue tug section) heeft de HUDSON samen met haar bemanning, tal van opmerkelijke prestaties geleverd, zij werd onder meer ingezet tijdens de invasie van NormandiŽ, en er werden caissons bestemd voor kunstmatige havens voor landingen naar NormandiŽ gesleept, en er werden talloze berging- en reddingsoperaties uitgevoerd.

Na de oorlog in 1946 kwam het schip terug als HUDSON PEUJ. bij de eerste eigenaar L.Smit & Co's, onder deze naam werd het schip veelvuldig overal in de wereld ingezet, zo sleepte het schip pontons naar Ierland, tinbaggermolens naar IndonesiŽ, en veerboten naar JoegoslaviŽ en BraziliŽ.

In 1962 werd er een nieuwe HUDSON besteld waaraan (onze) HUDSON haar naam afstond. In 1963 behoorde de EBRO (nu ex HUDSON) tot de kleinste schepen en wilde de rederij het schip niet meer hebben.

17-02-1963 is de naam veranderd in EBRO (2) PDUN van dezelfde maatschappij, L.Smit & Co's Internationale Sleepdienst Maatschappij N.V. te Rotterdam. In 1963 werd het schip van de vloot van Smit Internationale afgevoerd en aan sloperij ''HOLLAND'' in Hendrik Ido Ambacht verkocht voor de sloop.

28-05-1964, de HUDSON werd niet gesloopt maar nadat de motor B&W uit het schip was verwijderd, werd het casco verkocht aan fabrikant van schilferijs voor de visserij eerst voor D.de Jager te Stellendam, deze heeft het schip verbouwd tot ijsfabriek ''JOHAN-DIRK'' met het Brandmerk 12038 Z Rott. 1965, gestationeerd te Stellendam.

In 1977 werd het schip verkocht aan H. Tanis die het schip omdoopte als ''ELIZABETH'' en ook gebruikte om schilferijs te produceren. Het schip heeft hier tot 1988 dienst gedaan als ijsfabriek, en toen dreigde het schip echter uiteindelijk opnieuw naar de sloop te gaan.

1989, aangekocht door Stolk's Handelsonderneming B.V. Hendrik Ido Ambacht.

Dhr. P.S. Nijs met andere enthousiastelingen, heeft er voor gezorgd, dat het bijzondere schip, inmiddels historisch geworden vaartuig werd behouden, bijzonder was dat het de enige zeesleper in Nederland is van voor de oorlog. Vervolgens werd de Stichting ''Help de Hudson'' opgericht. De inzet was om het schip een nieuw leven te geven. 15-02-1993, de Stichting is officieel eigenaar van de HUDSON. In de daaropvolgende jaren is er enorm veel herstelwerk verricht, de HUDSON zou zoveel mogelijk in authentieke staat worden teruggebracht. En dat is na vele jaren noeste arbeid door de vele vrijwilligers en bedrijven goed gekomen, het schip is mooi en goed gerestaureerd.

Op 25 januari 2004 is de HUDSON in Vlaardingen officieel geopend als museum.

De Motor, De Stichting vond dit altijd al een gemis en werd uitgekeken naar een vervangende motor voor de zeesleper HUDSON.

Dit is uiteindelijk gelukt en de Hollandse INDUSTRIE dieselmotor staat op de plaatst van de vroegere B&W. De motor is voor een symbolische bedrag gekocht door de stichting ''Help de Hudson''.

De INDUSTRIE uit de ''WIRON V'' IJM 208 is door Machinefabriek Padmos te Stellendam geinstalleerd in de HUDSON. De INDUSTRIE 4VD6A, motornummer 3493, kostprijs in 1951 fl. 70.319,= heeft reeds 50 jaar dienst gedaan, De motor is op 10-11-1951 afgeleverd aan H.Hinnes te Wieringen en was besteld door de scheepwerf Fa. Boot te Woubrugge. De INDUSTRIE heeft nu een ''museale'' functie en de ''HUDSON'' zal een drijvend museum blijven.

Industrie Type 4VD6A 4-takt 4 cilinder Vermogen 200 Pk Omw/min 330 Bouwjaar 1951 Afleverdatum 10-11-1951 Motornummer 3493

 

Disclaimer

De informatie op www.museumschiphudson.com is met grote zorg samengesteld. De ervaring heeft echter geleerd dat het ondanks de betrachte zorgvuldigheid kan voorkomen dat de informatie op deze website verouderd is of onjuistheden bevat. De "Stichting Help de Hudson" aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door het gebruik van de informatie op deze website.       

Contact: i

W. van der Linde

iinfo@museumschiphudson.com