Museumschip Hudson

Home     De Hudson    Tentoonstelling   Uit het archief    Media   Algemene informatie  Sponsorpagina  Facebook  Twitter

25 September 1940 - Dakar

 


H.M.S. “Resolution”.
Het slagschip werd ter hoogte van Dakar door een torpedo geraakt en zodanig beschadigd, dat zij niet meer op eigen kracht kon varen. Twee Franse patrouillevaartuigen President “Houduce” en “Vaillant” bleven stand-by en konden, en konden de HMS “Resolution” van totale ondergang redden door 48 uur lang de omgeving met dieptebommen te bewerken, zodat de vijand geen kans meer kreeg om haar het genadeschot te geven.

In de nacht van 27 op 28 september had de sleeboot “Hudson” met kapitein Ben Weltevreden de kreupele “Resolution” bereikt. Ze bracht haar sleeptros uit en begon de zware kolos te slepen.

Ook de weersgesteldheid was intussen veel slechter geworden en tegen wind en deining in kon de “Hudson” met haar 600 pk bijna geen vaart meer maken.
Het schip maakte veel water en lichte slagzij over bakboord. Tot overmaat van ramp verdaagde het konvooi in slecht weer, waardoor de vaart zo goed als tot nul werd teruggebracht.

 

Kapitein B.C. Weltevreden

Uit Londen kwam bericht, dat men de Resolution maar beter kon laten zinken.
Na overleg met de gezagvoerder van de HMS “Resolution”, besloot "Ome Ben" om toch door te varen, ondanks het feit, dat de patrouillevaartuigen wegens brandstofgebrek het transport in de steek moesten laten.
Na twee dagen verbeterde het weer wat op en kon weer een redelijke vaart worden gemaakt. De derde dag kwamen de Franse patrouillevaartuigen terug, Er kwam nog een sleepboot mee, die ook op de HMS “Resolution” vastmaakte.

Het transport bereikte zonder verdere moeilijkheden Dakar.

Als blijvende herinnering werd door de commandant van de HMS “Resolution” een kanonschild aangeboden, dat nog steeds in de officiersmess van de Hudson te bewonderen is.

Bron:het boek
Kapitein B.C. Weltevreden

"Een meeslepend leven"

Willem Pop

 

      

 

Disclaimer

De informatie op www.museumschiphudson.com is met grote zorg samengesteld. De ervaring heeft echter geleerd dat het ondanks de betrachte zorgvuldigheid kan voorkomen dat de informatie op deze website verouderd is of onjuistheden bevat. De "Stichting Help de Hudson" aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige schade ontstaan door het gebruik van de informatie op deze website.       

Contact: i

W. van der Linde

iinfo@museumschiphudson.com